از میان شاخص های متنوع و گوناگون اقتصادی که توسط کشورها و سازمان های بین المللی انتشار مییابند، شاخص مدیران خرید PMI (Purchasing Manager’s Index که در فارسی به اختصار “شامخ” نامگذاری شده است، یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی است که مورد پذیرش اکثر کشورهای توسعهیافته قرار دارد. درحال حاضر شاخص شامخ برای حدود ۲۹۰۰۰ بنگاه بخش خصوصی در بیش از ۴۰ کشور دنیا محاسبه و منتشر میشود. در ایران نیز اجرای این طرح توسط اتاق بازرگانی ایران در بخش صنعت از مهرماه سال ۹۷ آغاز گردید.
در طرح شامخ، از پاسخدهندگان خواسته میشود به ۱۲پرسش مطرح شده در قالب سه معیار وضعیت نسبت به ماه پیش ( بهتر شده، بدتر شده و یا تغییری نکرده است)، پاسخ دهند. درنهایت معیار سنجش این شاخص عددی بین ۰ تا ۱۰۰ است. عدد ۰ و ۱۰۰ به ترتیب به معنای آن است که ۱۰۰ درصد پاسخگویان گزینه” بدتر شده است” و”بهتر شده است” را انتخاب نموده اند، عدد ۵۰ نشاندهنده عدم تغییر وضعیت نسبت به ماه قبل، بالای ۵۰ نشانه بهبود وضعیت نسبت به ماه قبل و زیر ۵۰ به معنای بدتر شدن وضعیت نسبت به ماه قبل است. بر این اساس، چنانچه عدد محاسبه شده زیر ۵۰ باشد، اما از عدد محاسبه شده ماه قبل بیشتر باشد، نشان میدهد که سرعت بدتر شدن وضعیت، کاهش یافته است. در مقابل، چنانچه عدد محاسبه شده بالای ۵۰ باشد اما از عدد ماه قبل کمتر باشد، نشان میدهد که سرعت بهبود وضعیت در مقایسه با ماه قبل، کاهش یافته است.
سوالات مطرح شده در این طرح بدین شرح هستند:
1- میزان فعالیتهای انجام شده (تولید، ارائه خدمات و …) در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
2- میزان سفارشات جدید مشتریان شما در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
3- سرعت انجام و تحویل سفارش یا فرآیند کار در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
4- موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
5- میزان استخدام کارکنان (بکارگیری نیروی انسانی) شرکت در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
6- قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم مورد نیاز در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
7- موجودی محصول نهایی (انبار) یا کارهای معوق و ناتمام در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
8- میزان صادرات کالا یا خدمات در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
9- قیمت فروش محصولات تولید شده (خدمات ارائه شده) در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
10- میزان مصرف حاملهای انرژی شرکت در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
11- میزان فروش کالاها و خدمات در مقایسه با ماه قبل چگونه است؟ (بیشتر از ماه قبل / مانند ماه قبل / کمتر از ماه قبل)
12- انتظارات در ارتباط با قعالیتهای شرکت در ماه آینده چگونه خواهد بود؟ (بهتر از ماه جاری / مانند ماه جاری / بدتر از ماه جاری)
به این سوالات دقیق شوید. روش ساده تری برای ارزیابی خودتان است.
#کسب_و_کار
t.me/AlirezaMojahedi
AlirezaMojahedi.com
By: Alireza Mojahedi via eBiz
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر